Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

vrijdag 13 september 2013

Flirtende agent

Soms hebben burgers de meest vreemde gedachten over politieagenten. Ze doen maar wat en wij moeten daar voor betalen. Als ik iets verkeerd doe krijg ik gelijk een bekeuring.
Tijdens de surveillance reed ik op een herkenbare politiemotor in uniform gekleed op de rijksweg toen er diverse meldingen kwamen van verontruste burgers dat op het viaduct van het Schieplein een meisje zat met haar benen over de rand van het viaduct. Omdat ik vrij dicht in de buurt zat spoedde ik me daar naar toe en zag inderdaad een meisje van een jaar of 16 oud op de rand van het viaduct zitten. Haar benen bungelden boven de rijksweg A20 en ze zat in een houding of ze elk moment zou afzetten en springen.
Haar hoofd hing naar beneden en was zo in gedachten dat ze me niet eens opmerkte toen ik dicht bij haar mijn motor stilhield. Ik vroeg de meldkamer om onmiddellijk op de rechterrijstrook, waar ze recht boven zat,  middels de rijstrooksignalering  een rood kruis te laten plaatsen. Als ze zou springen zou er in ieder geval geen verkeer over haar heen rijden. Mij was inmiddels wel duidelijk dat ik hier niet te maken had met een meisje die vanwege het mooie weer een mooi plaatsje in de zon had uitgekozen om  hiervan te genieten, maar iemand die kennelijk het leven niet meer zag zitten.
Ik riep tevens naar de meldkamer om de overige aanrijdende voertuigen te vragen gepaste afstand te houden, zodat ik haar eerst kon benaderen en te proberen haar te bewegen om niet te springen.
Ik stapte van mijn motor af, bleef op korte afstand staan en riep haar aan. Ik zei dat ik van de politie was en vroeg haar of ik even naast haar mocht zitten om te praten. Ze draaide haar hoofd om en keek me met een droevig gezicht aan. Ik vroeg haar nogmaals of ik bij haar mocht komen zitten en deed ongemerkt nog een stap naderbij op grijpafstand. Zodoende zou ik haar met een snoekduik vast kunnen grijpen om te voorkomen dat ze in mijn bijzijn zou springen.
Door het geraas van het verkeer van de rijksweg verstond ik haar niet, maar ik zag dat ze naar me knikte. Ik nam plaats en ging dwars naast haar zitten met een been over de rand en één been aan de goede kant, zodat ik, mocht ze toch gaan springen en mij vastgrijpen, ik niet meegesleurd kon worden.. Ik vroeg haar naar haar naam en naar de reden waarom ze zo gevaarlijk op de rand was gaan zitten. Ze vertelde me dat ze geen uitweg meer zag en toen naar deze plek was toegelopen om zelfmoord te plegen. Eenmaal boven op de rand, kon ze niet de moed vinden om te springen.
Ondertussen regende het telefoontjes bij de meldkamer van boze burgers die het belachelijk vonden dat een politieagent op zijn gemakkie een praatje met een meisje zat te maken. Had hij werkelijk niets anders te doen ? Welke politieagent laat nou een meisje zo zitten ?
De meldkamer vroeg of ik in gesprek was met het meisje en berichtte over de telefoontjes.
Ik vertelde het meisje dat er burgers gebeld hadden die dachten dat ik bezig was met een gezellig praatje met een meisje, kennelijk om indruk op haar te maken en verkering met haar proberen te krijgen. Ze moest warempel lachen. Ze leek zowaar te ontspannen, in ieder geval meer ontspannen dan ik was want ik voelde me niet echt prettig op de plaats waar ik zat met een wanhopig meisje vlak voor me.
Inmiddels zag ik achter mij een politie-auto met twee collega’s verschijnen. Ik wenkte de collega’s dat ze uit het zicht achter het meisje moesten gaan staan, zodat we haar tegelijk vast konden grijpen.
Ik vroeg haar om met mij van de rand af te gaan en mee te lopen naar de collega’s. Even klopte mijn hart in mijn keel toen ze een plotselinge beweging maakt, net of ze toch zou springen. Ik greep haar onmiddellijk vast evenals de toegesnelde collega’s, maar ze riep dat ze het niet zou doen en vrijwillig mee ging. Een gevoel van opluchting gaat dan door je heen. Ze is meegegaan met de collega´s naar het bureau en is direct het hulpverleningstraject ingegaan.
Later hoorde ik van de collega´s dat het goed met haar ging en ze op het bureau gezegd had dat ze die agent in motorkleding  een toffe man vond, waar ze een ´leuk´ gesprek mee had gehad. Zo’n tof gesprek vond ik het niet, ze had mijn hartslag eens moeten weten tijdens het gesprek…….

20 opmerkingen:

 1. Ik ben trots op je! Zo'n verhaal raakt me echt. Mijn vader is ook agent en ik hoop dat hij ook dit soort heldendaden heeft kunnen verrichten. Helaas zijn er veel mensen die geen uitweg vinden. Dankzij jou heeft tenminste één meisje haar moed kunnen hervinden.
  Faith in hunanity is restored.

  Liefs,
  Amarantha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ontroerend mooi verhaal met gelukkig een happy end en misschien een nieuw begin voor dat meisje. Er wordt nu in ieder geval goed voor haar gezorgd en geluisterd waarom ze zelfmoord wilde plegen. Niets anders dan hulde!

  Jerry Lussenburg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi gezegd! Tja hoe burgers soms hun eigen invulling maken over situaties zegt veel over hen, niet over politie...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bizar! mijn hartslag was waarschijnlijk biet te meten..

  1e klas heldendaad! hopelijk gaat het nog steeds goed met haar.

  ps: nog het nummer van deze jongedame weten te bemachtigen? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Past hier niet de slogan,de politie is je beste vriend ?
  Burgermedaille voor je !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow. Hier krijg ik al hartkloppingen van.
  en weer ongelooflijk hoe mensen denken... Dat mensen het niet eens doorhebben waarom dat meisje daar zou kunnen zitten... bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Perfect ingegrepen. Hiermee een hele goede daad verricht voor een burger in geestelijke nood.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Humor, het beste medicijn en in dit geval op het juiste tijdstip, wat ben jij waardevol!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Kippenvel en zelf ook hartkloppingen ervan wat een mooi verhaal met hopelijk happy end Laat de mensen maar denken tot het hun eigen kind per ongeluk mocht zijn dan hebben ze alleen maar lof voor deze daad Mensen vullen zo snel dingen in en dat is zo jammer ze kunnen zelf ook wel bedenken dat je daar niet zit voor een gezellige babbel Respect

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goede ingreep.

  Onbegrijpelijk dat als mensen die langsrijden die zo een tafereel zien, denken dat jullie gezellig een praatje maken. Pfff...soms twijfel ik aan de intelligentie van de gemiddelde Nederlander.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Piet je bent een topper maar dit is Nederland alles kan en mag tegenwoordig het is schandalig.
  Hulpverleners blijf je die laat je hun werk doen maar iedereen word steeds asocialer.
  En niemand doet daar iets aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. RESPECT.. ik heb zelf borderline en knal regelmatig in paniekaanvallen waarbij de politie ook aan te pas moet komen, zeker geen leuk werk voor een agent en ik heb dan ook enorm respect voor jouw als agent hoe je het hebt aangepakt. Vaak genoeg zou ik dat ook aan de agenten in mijn buurt willen zeggen maar dat durf ik niet, bang dat ze me zullen veroordelen voor mijn gedrag. Fijn om het te lezen vanuit de ogen van een politie agent. Dankjewel voor het delen van je verhaal

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi Piet, respect! En blijf schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldig Piet, een geweldige actie die alleen maar heel veel respect verdiend! Helaas menen sommige mensen over alles een mening te moeten hebben en zodoende ook maar te moeten vinden dat ze alles mogen zeggen en schrijven zonder het achterliggende verhaal te kennen! Zoals in jouw de geval de mensen die het nodig vonden om te bellen en klagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je had het in je interview bij RTL late night ook over dit verhaal, ik heb ze inmiddels allemaal gelezen en kan alleen maar zeggen; hulde aan jullie allemaal! Top werk wat jullie allemaal doen en laten om voor iedereen een veilige omgeving te laten ontstaan.

  Hoop je in de toekomst als collega te mogen begroeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Piet alweer een daad waarmee je een lintje zou kunnen verdienen. Je verdiend het niet alleen omdat je als politie medewerker je werk goed doet maar je verdiend het ook omdat je toont een mens te zijn met het hart op de juiste plaats. Mensen helpen en/of redden is waarom de mensen in je geloven.

  Keep up the good work mate!

  Groeten Ard

  BeantwoordenVerwijderen