Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 21 december 2015

De boze wereldEen jongedame vraagt op Marktplaats een Iphone te koop met vermelding van haar 06-nummer. Dat is ongeveer hetzelfde als de sleutel van je huis in de voordeur laten zitten. Je nodigt in ieder geval geen mensen uit met de beste bedoelingen.


Het is ’s avonds 21:25 uur en het begint donker te worden als ik op de X straat in een achterstandswijk in Rotterdam twee jongens zie zitten op een bankje van het schoolplein. Bij het zien van mij op de politiemotor draaien ze hun gezichten weg en gaan quasi nonchalant op hun telefoon zitten kijken. Ik stuur ze weg van het schoolplein. Eén van hen herken ik als een bekende straatrover. Ze reageren vijandig en tergend langzaam lopen ze weg. Ik zie ze veelvuldig op hun telefoon kijken. Iets in mij zegt dat er iets niet klopt, gezien hun gedrag. Wat zijn of waren die gasten van plan?

Ik blijf nog even staan en zie dat een scooter langzaam de straat in komt rijden. De beide jongens kijken opvallend naar de scooterrijder. Op de scooter blijkt een meisje te zitten, aan de kleding te zien niet bepaald een type wat hier in de wijk thuishoort. Ik frons mijn wenkbrauwen en vraag me af wat die hier komt doen. Tijdens het voorbij rijden zie ik dat ze met haar telefoon in haar handen zit. Ik rijd haar achterna en geef haar een stopteken. Als ze haar helm afdoet en ik een legitimatiebewijs in mijn handen heb, blijkt mijn vermoeden juist te zijn.  Ze komt uit een dorpje en is helemaal naar Zuid gekomen om een Iphone 5 mobiele telefoon te kopen als verrassing voor haar vriendje.
Iemand heeft haar via whatsapp een berichtje gestuurd dat hij voor 150 euro deze telefoon te koop heeft en heeft als adres X straat nummer 25 opgegeven. Ik heb een naar voorgevoel en zoek op mijn telefoon wat voor bewoners er op dit nummer wonen. Het blijkt dat er een 85-jarige man en een 82-jarige vrouw wonen. Na aanbellen duurt het even voordat de bewoner, een oude man in nachtkleding, de deur opendoet. Hij blijkt van niets te weten en weet niet eens wat een Iphone 5 is. Het 06 nummer kent hij al helemaal niet, omdat hij geeneens een mobiele telefoon heeft.

Als ik vraag aan het meisje om het 06 nummer te bellen van de verkoper wordt er niet meer opgenomen. Ook via whatsapp wordt niet meer gereageerd. Het verhaal is mij duidelijk. De twee jongens hebben haar naar dit adres gelokt om haar vervolgens te beroven van geld, haar telefoon en mogelijk ook nog haar scooter. Ik leg haar uit dat gezien het tijdstip, de locatie en de prijs ze heel gauw terug moet rijden naar haar dorp en gewoon via de normale weg een telefoon moet kopen voor een normale prijs. Tevens blijkt niemand te weten dat ze met haar scooter op weg is naar deze ‘afspraak’.  In alle opzichten zou het een grote ‘verrassing’ voor haar geworden zijn als ik daar niet gereden had. Welkom in de boze wereld!

Maak bij een aankoop via Marktplaats nooit afspraken via whatsapp of via de telefoon, omdat een prepaidnummer niet op naam staat. Vraag sowieso om te beantwoorden via mail als iemand je telefonisch of via whatsapp benadert en kijk hoe lang de verkoper op Marktplaats actief is. Iemand die een week actief is, is niet betrouwbaar. Ook iemand die alleen initialen gebruikt als naam, dus bijvoorbeeld “LN” of “B” of wat voor lettercombinatie dan ook, is onbetrouwbaar. Krijg je een adres en vertrouw je het niet, spreek af voor de deur van een geopend politiebureau. Meestal haken ze dan snel af. En een verkoopprijs die ver beneden de marktwaarde ligt klopt niet, dus maak dan helemaal geen afspraak. Meldt dit soort duistere zaken bij Marktplaats of de verkoopsite waar het goed aangeboden wordt. Koop je toch ver beneden de prijs, besef dat je mogelijk een gestolen goed koopt en je schuldig maakt aan heling.

Zorg dat op je mobiele telefoon of tablet een findapp is geïnstalleerd. Met een inlognaam en wachtwoord kan de meldkamer inloggen en je apparaat traceren, activeren en zelfs op afstand wissen.
Zie https://mobile.twitter.com/Piet_Kats/status/672122972929458176?p=v

Kijk voor Samsung op https://findmymobile.samsung.com/login.do
Voor Iphone http://www.apple.com/nl/icloud/find-my-iphone.html

Of Android via Google https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=androidconsole&passive=3600&continue=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fandroid%2Fdevicemanager&followup=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fandroid%2Fdevicemanager

En voor de terugvind-app voor een Windows Phone ga je naar:http://www.windowsphone.com/nl-nl/how-to/wp8/settings-and-personalization/find-a-lost-phone


9 opmerkingen:

 1. En voor de terugvind-app voor een Windows Phone ga je naar:
  http://www.windowsphone.com/nl-nl/how-to/wp8/settings-and-personalization/find-a-lost-phone

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tip: Als het opgegeven adres je niets zegt, kun je ook even Google Streetview gebruiken om te zien of de omgeving er een beetje veilig uitziet. Zo niet, ga dan zeker niet alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Piet,

  Ik lees je verhalen regelmatig en geniet elke keer.

  Deze vind ik echt geweldig daar je naast een leuke verhaal ook een stuk zeer nuttige informatieve informatie mee gaf.

  Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Piet,
  Ik ben fan van je blog en lees het altijd. Vaak ook herkenbaar. Mijn vader was bij de Mareschaussee en werkte nauw met de politie samen. De verhalen van hem herken ik in je blog. Er is niks veranderd, de wereld wordt steeds harder en anoniemer.
  Fijn dat je er was en het meisje hebt kunnen geschermen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook een goede app.
  Installeer Androidlost uit playstore
  Registreer met je mail van je telefoon.
  Ga naar www.androidlost.com met een pc
  Log in met je mail van de telefoon.

  Je kunt nu veel dingen doen zoals:
  Ringtones afspelen
  Foto's maken (ook doormiddel van een pop up met eigen tekst)
  Uitpeilen waar de telefoon is.

  Heeft de telefoon geen internet kun je alle commandos via SMS doen met een door jou opgegeven nummer.

  Dit is echt ideaal en gebruik het geregeld als mijn telefoon ergens in een van de zoveel vakjes ligt in mijn schooltas.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Piet,
  Ik lees je blogs telkens met veel plezier.
  Echter: 1 ding ben ik het toch niet mee eens, en maakt een zekere beroepsdeformatie (? ;) ) duidelijk: Iemand die pas een week op marktplaats actief is, hoeft niet per definitie onbetrouwbaar te zijn. Iedereen, zo ook ik, is ooit op marktplaats begonnen. Met jouw stelling, geef je nieuwe gebruikers toch een beetje een stigma. Lijkt me niet helemaal de bedoeling.
  Fijne jaarwisseling, en ik hoop dat je volgend jaar weer lekker veel blogs plaatst.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt inderdaad! Maar zulke "daders" wisselen vaak van profiel, met een ander e-mailadres & co, om zo niet kunnen betrapt te worden als "onbetrouwbare" personen.

   Zelf heb ik ook al veel gehandeld via de belgische varianten van marktplaats, maar inderdaad. Uitkijken is de boodschap.

   Verwijderen
 7. Ik begrijp niet dat er ondanks veel berichtgeving hierover,nog steeds mensen zijn die hier in trappen.
  Onwetendheid of........

  BeantwoordenVerwijderen