Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 4 januari 2016

Echte vrienden...!?

Joost heeft afgesproken op station Utrecht met een groep vrienden om te gaan stappen in Rotterdam. Ze gaan naar een houseparty in de Maassilo, een vroegere graanfabriek die omgevormd is tot een muziektempel.


Joost, 19 jaar oud, eerstejaars student, moet maar eens een echte man worden vinden ze. Joost is niks gewend en een goedzak die behoorlijk beïnvloedbaar is. Ze drinken alvast in, zoals dat heet, en de nodige biertjes worden onderweg al genuttigd.
Lichtelijk aangeschoten arriveren ze bij de Maassilo.
De hele nacht feesten ze door en buiten de alcohol worden er ook nog eens pilletjes genuttigd, de zogenaamde partydrug, waarmee je makkelijk 24 uur kan doorgaan.
Ook Joost krijgt vermoedelijk wat pilletjes toegestopt, waarvan hij een flinke ‘opkikker’ krijgt.
Op een gegeven moment, blijkt achteraf, gaat Joost naar buiten toe en gaat dwalen. In de tussentijd hebben zijn hevig verontruste ouders al diverse keren naar Joost gebeld om te vragen waar hij blijft en of het goed met hem gaat.

Nadat het feest om 05:00 uur is afgelopen is er één vriend van Joost, Jeroen, die hem mist ondanks dat hij zelf ook stevig gedronken heeft. De andere vrienden proberen Jeroen ervan te overtuigen dat Joost zelf naar huis gegaan is, maar Jeroen gaat toch op zoek. De andere vrienden laten Jeroen achter en keren huiswaarts. Ze maken zich geen enkele zorgen om Joost, die vindt zijn weg wel.
Als Jeroen iedereen aangesproken heeft, het gebouw doorzocht heeft, in de omgeving gezocht heeft en dit alles zonder resultaat belt hij de politie. In de tussentijd hebben de ouders van Joost ook al naar de politie gebeld dat ze hun zoon kwijt zijn.

Als mijn collega Ron en ik ter plaatse komen worden we aangesproken door Jeroen. Hij maakt zich ernstig zorgen en vertelt dat Joost bij zijn aankomst niet meer wist waar hij was en zelfstandig nooit thuis gekomen kon zijn.
Het is inmiddels 06:00 uur, eigenlijk tijd voor Ron en mij voor wisseling van de dienst. Maar we gaan er toch voor. We hebben een slecht voorgevoel.
Het signalement van Joost wordt door de meldkamer verspreid. Cameratoezicht, medewerkers van stadstoezicht die 24/7 de camera’s uitkijken, luisteren ook mee. Een nog wakkere medewerker vertelt dat hij deze jongen rond 03:00 uur heeft gezien op de camera. Hij heeft hem gevolgd, maar had op een gegeven moment geen zicht meer.
Op deze plek is de kade van de Maashaven. Het zal toch niet...

We vinden Joost een stuk verderop, zwaar onderkoeld. Dankzij het lage waterpeil ligt hij op de keien langs het water en niet erin. Hij wordt direct naar het ziekenhuis gebracht en houdt niets aan het voorval over. Volgens de artsen was het kantje boord.
Jeroen is voor mij een held, een echte vriend.

13 opmerkingen:

 1. De Beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat je een Veilig en mooi schrijfjaar mag hebben. Gelukkig dat er nog vrienden zijn die naar je omkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja,helaas heeft niet iedereen zo'n goede vriend (en).
  De beste wensen en een gelukkig nieuwjaar voor jou en al je collega's

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, een echte vriend, maar ik kan me voorstellen dat de vader van Joost niet helemaal himmelhoch jauchzend is. Dit soort vrienden heeft wel eerst zijn zoon leren 'indrinken' en meegesleept in onverantwoord drank- en drugsgebruik. Zonder dat was dit allemaal niet gebeurd. Ik vraag me echt af waar het verstand zit bij die gasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens, Peter (BRAT) echte vrienden helpen je (niet om zeep )

   Verwijderen
 4. Jullie de beste wensen. Als politie medewerker doen jullie super goed werk en ondanks Jeroen het zelf waarschijnlijk niet zo zal zien... inderdaad een heldendaad ondanks hij Joost niet zelf vond.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beste wensen voor jullie allemaal. Jullie doen goed werk.
  Helaas vind ik de "vrienden" van Joost geen echte vrienden. Je bent beter af zonder hen. Gelukkig heeft hij er niks aan over gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. super van je Jeroen...terwijl je wel eerder had mogen ingrijpen...super van alle hulpverleners., politie ,handhaving enz. voor de snelle reactie... bijna dood door een kut pilletje...sterkte joost.. uit J.C maastricht

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dapper dat Jeroen de "groepsdruk" uiteindelijk toch van zich af heeft geschud en Joost daarmee waarschijnlijk het leven heeft gered!
  Mooi verhaal weer Piet, wat wel erg dichtbij komt met twee studerende kids waarover ik me als (stief)ouder regelmatig ook zorgen maak op dit gebied. Je kunt ze alleen maar zoveel mogelijk duidelijk maken dat ze hun eigen keuzes moeten maken, óók in de vriendengroep! En dat onderstreep jij weer eens in je geweldige schrijfstijl! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad, verkeerde vrienden is gewoon een drama. En zie ze maar in die leeftijd te overtuigen pfff

   Verwijderen
 8. Kun je die stomme reclame er niet uit filteren?

  BeantwoordenVerwijderen