Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 12 juni 2017

Het verschil


Met de motor achtervolg ik hen en breng hen in het park hardhandig tot stilstand. Terwijl ik Yusuf beethoud, probeert de achterop zittende Metin te vluchten. Ik zet zijn been echter klem tussen mijn motor en de scooter, niet wetend dat deze klem zit tegen de hete uitlaat van de scooter. Gevolg is een flinke brandwond aan zijn been.

De 14-jarige Yusuf komt uit een gezin van vijf kinderen. Zijn vader is een ware tiran, een crimineel, die geweld niet schuwt. Zijn moeder is jong overleden en Yusuf groeit voor galg en rad op. Hij leeft op straat, omdat zijn vader vaak ‘weg’ is. Zijn grote zus heeft ook geen vat op hem.
De eveneens 14-jarige Metin komt uit een goed nest en pa en ma werken beiden hard. Ze hebben daardoor helaas eigenlijk te weinig oog voor hun zoon.
Yusuf is het brein achter een groot aantal diefstallen en berovingen en zuigt Metin mee in zijn drift. Metin durft eigenlijk geen ‘nee’ meer te zeggen.

Groot is de verbazing bij de ouders van Metin, als zij gebeld worden en horen dat hun zoon aangehouden is voor een beroving. Hij heeft alles wat zijn hartje begeert. Ze zijn woedend op Metin. Is hij helemaal gek geworden? En die brandwond is zijn eigen schuld.
De vader van Yusuf is niet onder de indruk en gelooft er niks van. We hebben het helemaal fout. Hij heeft in ieder geval een hekel aan de politie.
De zaak is echter sterk. We hebben overweldigend bewijs en het duo kan niet duidelijker op camerabeelden staan.
Tijdens de verhoren “breekt” Metin. Hij biecht alles eerlijk op. Ik geloof nog in het goede voor deze jongen. Yusuf zwijgt in alle toonaarden en toont geen emotie.
Beiden worden veroordeeld en krijgen een passende straf.

Jaren achtereen zie ik de naam van Yusuf voorbijkomen. Yusuf promoveert, maar dan in de onderwereld.

Het kan gelukkig ook anders gaan. Ik zie tijdens mijn surveillance een mooie Audi sportauto rijden, met een keurig geklede jongeman. Hij rijdt door de wijk en lijkt op zoek te zijn. Toch wel vreemd, deze combinatie in dit gedeelte van deze wijk. Ik geef hem een stopteken en vorder van hem een legitimatiebewijs. Mijn ogen rollen er haast uit als ik de naam zie: "Metin"! Metin kijkt me met grote ogen aan en roept: “mijnheer Kats!” Metin runt een eigen bedrijf en woont elders in het land. Trots laat hij een foto zien van zijn gezin. Hij was nieuwsgierig naar hoe zijn oude woonwijk er nu uitzag. Hij vertelt dat hij na het gebeuren met zijn ouders is verhuisd, zijn studie afgemaakt heeft en inmiddels een goedlopend bedrijf heeft met twintig werknemers.

En de brandwond? Metin stroopt zijn broek omhoog en laat het litteken zien. Hij heeft een duidelijk aandenken.

Volgende blog 03/07

2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal weer Piet! Triest en hoopvol tegelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. maar niets is wat het lijkt , littekens uitgesloten

      Verwijderen