Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 18 april 2016

Kerkschennis

Hoe ver ga je om een berover te pakken? Ik heb kennelijk een andere mening dan de dominee van de plaatselijke kerk.

In verband met de vele delicten wordt bijstand gevraagd van motorrijders door de wijkpolitie. De winkeliers klagen steen en been, omdat het stadsdeel gemeden wordt door het winkelend publiek.
We hanteren het zero-tolerance beleid en zitten de boeven letterlijk op hun hielen. Bij de minste of geringste misstap krijgen ze van ons een bekeuring of bij herhaalde overtreding een wijkverbod.

We hebben alleen één probleem, in die wijk bevindt zich een kerk die in grote mate een opvang bied aan dak en thuislozen. Op zich een nobel streven en niets mis mee, maar het moet geen schuilhok en uitvalsbasis worden van criminelen.

Ik rijd op de motor en zie een man rennen met twee vrouwen er achter aan. Dit is foute boel flitst het door me heen. Als ik de vrouwen genaderd ben
schreeuwen ze in de Engelse taal dat ze zojuist beroofd zijn door die man. Ik geef gas en haal de berover in. Hij krijgt mij echter ook in de gaten. Als ik dichtbij hem ben roep ik naar hem dat hij moet stoppen en is aangehouden. Zoals ik al verwacht stopt hij niet en blijft doorrennen. Even twijfel ik of ik hem zal aanrijden. De man rent richting de genoemde kerk die vlakbij is en ik krijg geen kans om naast hem te komen en hem vast te grijpen. Ik wil absoluut voorkomen dat hij hier naar binnen vlucht, want dan heb je de poppen aan het dansen en moeten we een kerk gaan binnenvallen om hem alsnog te arresteren. De dominee van de kerk, die bekend staat als een criticus, zal het niet nalaten om de pers erbij te halen.

Ik kies voor een radicale oplossing, geef gas en rij net voor de ingang van de kerk het voorwiel tussen de benen van de berover. Met een grote klap slaat hij tegen mijn kuip aan. Onmiddellijk pak ik hem bij zijn sluike haar beet en trek zijn hoofd over het scherm van mijn kuip heen. Ik kan me ternauwernood staande houden en mijn voorwiel staat inmiddels op de dorpel van de ingang.

De berover schreeuwt moord en brand wat een grote oploop veroorzaakt, maar ik ben zeker niet van plan om los te laten. Hij probeert me in mijn arm te bijten. Hierdoor ben ik genoodzaakt om geweld te gebruiken. Ik vraag met enige urgentie assistentie en hou ondertussen de berover stevig vast.

Uiteindelijk word ik ontzet door de collega’s en wordt hij gearresteerd. In zijn zak vinden we de gouden ketting die hij van de hals van één van de dames afgerukt heeft. De dames blijken twee toeristen te zijn.

Zoals verwacht eist de dominee excuses van de politie en onmiddelijke vrijlating van de berover, omdat er een politiemotor IN zijn kerk had gestaan. Het is kerkschennis volgens hem. Na alles gedegen op papier te hebben gezet dat het een ‘grensgeval’ was, heb ik er nooit meer wat over gehoord.

Volgende blog 9/5

14 opmerkingen:

 1. Goed gedaan. Wat kerkschennis??? Zodra de persoon bij het altaar of avondmaalstafel zou zijn is het beschermd gebied.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima opgelost! De dominee heeft weinig recht van spreken, als je het mij vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dus voor de dominee is het erger dat het wiel een paar centimeter op de dorpel was, dan dat een dief terecht opgepakt wordt? Heel triest voor een dienaar van Gods Woord. U heeft goed gehandeld, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe bizar Piet, kan me voorstellen dat je dit verhaal hier vertelt, want ergens anders kun je er moeilijk mee terecht. Terwijl dit wel de personen zijn die het voor veel anderen in nood verpesten, zo jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kan alleen maar zeggen dat je goed hebt gehandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij mag je tijdens een dienst niet naar binnen ter aanhouding. Als er geen dienst is, is dit geen probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. http://wetten.overheid.nl/BWBR0006763/2010-07-01
  Artikel 12 onder b

  BeantwoordenVerwijderen
 8. http://wetten.overheid.nl/BWBR0006763/2010-07-01
  Artikel 12 onder b

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heterdaadje, dus artikel niet van toepassing. Prima gehandeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat achterhaald dat je een kerk niet binnen zou mogen.. en dat een crimineel daar wel welkom is, is nog erger! gij zult niet stelen, was het toch? ook zo laf om daar bescherming te zoeken als crimineel. die belandt zeker in de hel!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan me voorstellen dat je als kerk asiel biedt aan mensen die het nodig hebben. Willens en wetens onderdak verschaffen aan een crimineel zou strafbaar moeten zijn. Of de dominee lijdt aan het Christussyndroom en denkt ie zelf de verlosser te zijn of te evenaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Draai de kwestie om: HYPOTHETISCH
  In mijn kerkgemeente, bevindt zich een persoon waarvan ik weet dat deze zich inlaat met variabele criminele activiteiten. Deze persoon bezoekt de betreffende kerk uit de blog en pikt daar eender wat en wordt betrapt. Er ontstaat tumult in dat kerkgebouw, de verdachte vlucht en wordt exact op dezelfde manier, dus op de dorpel achterover getrokken. Kerk haar spullen terug. Wat doet de betreffende dienaar God's dan?? Toch een aanklacht tegen de motordiender en vervolgens de vrijlating eisen van de verdachte?? Of.....komt de hypocrisie tevoorschijn en wordt er aangifte gedaan vanwege kerkschennis jegens de verdachte vanwege de aldaar gepleegde diefstal?. Diender.. als het nodig zou zijn om een delict op te lossen, rijdt u wat mij betreft de kerk BINNEN met uw motor. Vanuit hier wens ik u en al uw collega's veilige kilometers.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja ' GEESTELIJKEN ' die HET voor het zeggen hebben in de KERK. Mooi gebaar van die eh... dominee. Het is natuurlijk ook zo dat ZIJN vrouw[?],dochter, tante of buurvrouw GEEN waardevolle ketting [al zijn het maar plastic kraaltjes, geknutseld door een kind voor MOEDERDAG] draagt, feit blijft dat een kerk een toevluchtsoord KAN zij, maar een Z I E L E K N I J P E R die zijn GELOOF [meer is het niet...] BOVEN de wet stelt is vanzelfsprekend een STUMPER. Dat is nou net het verschil tussen GELOVEN & ZEKER WETEN.

  PRIMA GEHANDELD agent... Vlgd. keer een WHEELIE rond het altaar ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoe komt die dominee erbij om vrijlating te eisen? Heeft niks te maken met de eventuele 'kerkschennis', wat ik ook onzin vind. Mensen blijven altijd alleen aan zichzelf denken, met uitzondering van de politie. En daarvoor dank. Want volgens mij krijgen jullie veel minder waardering dan jullie verdienen...

  BeantwoordenVerwijderen