Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 18 november 2013

Dierenliefde


De politie krijgt ook te maken met meldingen over dieren. Dat varieert van dieren die mishandeld zijn/worden, overlast van blaffende honden of een ontsnapt reptiel waarvan verwacht wordt dat we die even met onze blote handen komen vangen. Afkomstig van het platteland en opgegroeid met allerlei dieren heb ik redelijk wat ervaring met dieren. Maar hoe mooi de natuur door haar Schepper gemaakt is, beseffen we maar al te goed na de melding van de Charloisse Lagendijk.

Een andere politieauto krijgt de melding van een schaap wat op zijn rug ligt. Omdat ik weet wie er op deze auto zitten hoor ik ze denkbeeldig al mopperen. Daar is de dierenambulance toch voor en niet de politie?. Maar we hebben Piet in dienst en die weet met schapen om te gaan.

Nog geen minuut later worden Reinier en ik geroepen met de vraag of we daar niet naar toe willen komen om te helpen. Stiekem zijn we al die richting opgereden omdat ik de vraag al verwacht had.

Ter plaatse zien we inderdaad een schaap in de weide liggen. Een aantal schapen erom heen staan ‘schaapachtig’naar hun maatje te kijken, maar ook een paard erbij. Om in de weide te komen, moeten we eerst over een hek heen klimmen. We plaatsen onze schuifladder tegen het hek en klimmen hier met z’n vieren overheen.

Gekomen in de buurt van het schaap, zie ik dat uit het achterwerk van het schaap de kop van een lam steekt. Ik loop naar het schaap toe, maar wat er dan gebeurt is enerzijds schrikken, maar aan de andere kant wonderlijk mooi. Het paard stampvoet en gaat over het schaap heen staan. Wat denken wij wel niet dat om zijn maatje kwaad te gaan doen? Ik probeer het paard op z’n gemak te stellen, maar deze wordt steeds wilder. Strelen op z’n hals en liefelijke woordjes spreken levert me alleen een paar forse bijtpogingen op richting mijn arm. Het paard duldt niet dat we bij het schaap komen. Ik pak mijn wapenstok en probeer het paard weg te prikken, maar hierdoor gaat het paard bijna op het schaap staan. Daar sta je dan, drie collega’s die mij uit staan te lachen, een paard wat zijn maatje beschermt en een lammerend schaap waar je niet bij kunt komen.

Maar opgeven staat niet in mijn woordenboek en snelheid is geboden.

Ik vraag aan Reinier om de ladder te pakken en deze aan mij te geven. Met de ladder horizontaal houdend loop ik op het paard af. Deze deinst van dit gevaarlijke ding achteruit en zo krijgen we ruimte om het schaap te pakken. Ik roep naar Reiner en de andere twee collega’s dat ze als een speer het schaap moeten pakken en naar het schuurtje 20 meter verderop moeten slepen, maar met drie angsthazen valt het niet mee. Met z’n drieën pakken ze het schaap beet en willen het gaan slepen, maar het paard slaat toe. Ik krijg een enorme duw en val met ladder en al achterover in de drassige weide. De collega’s zetten het op een lopen en we zijn weer terug bij af. Ik krabbel overeind en lijk op een modderkruiper.

Het paard staat weer over het schaap heen en wordt steeds kwader. Maar mijn geduld raakt ook op en als een indiaan storm ik met de opgeheven ladder op het paard af. Ik geef hem een gepaste mep met de ladder. Ik duw en schreeuw en weet het paard weer terug te dringen. Maar de natuur heeft hem geleerd dat er aan beide zijden van de ladder een ontsnappingsruimte is. Het lijkt wel een kat en muisspel. Het paard probeert rechts langs de ladder te komen en ik blokkeer hem door naar rechts te springen. Het paard probeert dan links langs de ladder te komen en ik blokkeer hem links. Ik schreeuw naar de collega’s dat ze op moeten schieten en het schaap zo snel mogelijk beet moeten pakken en naar de schuur moeten slepen. Gelukkig lukt het dit keer wel en binnen de tijd want ik was werkelijk bekaf. Het lijkt wel een hindernisbaan die ik gelopen heb, maar dan met volledige bepakking.
Snel leg ik de ladder voor de schuur neer en doe de deur dicht.

Ik trek handschoenen aan, pak de kop van het lam beet en probeer het eruit te trekken. Dit lukt niet omdat de pootjes gebogen zitten. Ook is het schaap vermoeid van alle omstandigheden dus dat werkt ook niet mee. Jammer genoeg bemerk ik dat het lam al dood is, maar als het nog langer blijft zitten gaat het schaap ook dood.
Gelukkig blijkt de boer al gewaarschuwd te zijn en samen met hem halen we het dode lam eruit.
Het schaap krijgt een spuit tegen de infectie en blijkt er later weer bovenop gekomen te zijn.

De meldster en een aantal wandelaars blijken de hele vertoning gezien te hebben en smakelijk gelachen te hebben om de rodeo-agenten.

Een hele ervaring rijker en met ontzettende smerige stinkende kleding vertrekken we naar het bureau om ons om te kleden.

Mooi om te horen is dat de boer vertelt dat het paard normaal gesproken een ontzettend lief en rustig dier is en hij zich niet voor kan stellen dat zijn paard zo tekeer is gegaan. Maar dat is nou dierenliefde. Hij beschermde zijn hulpeloze maatje.


Sinds kort hebben we de dierenpolitie, enthousiaste collega's, die speciaal opgeleid zijn om dierenmishandeling en verwaarlozing te herkennen. Verder zijn ze de burgers van dienst bij dierenkwesties of geschillen, zoals bijvoorbeeld een hond die langdurig zit te blaffen op een balkon en mogelijk verwaarloosd wordt of een paard wat kreupel in een smerige omgeving loopt. Hiervoor is een speciaal telefoonnummer geopend : 144

Voor meer informatie zie de website : http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/politie/vraag-en-antwoord/behandeling-melding-144.html

Dit keer kwamen de collega's van de dierenolitie ook ter plaatse, die hartelijk gelachen hebben, toen ze van onze capriolen hoorden. Ze hoefden gelukkig niet op te treden, omdat er geen sprake was van strafbare feiten. 

18 opmerkingen:

 1. Ga zo door! Ik vind dat u zeer goed schrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgende keer ook de fotograaf meenemen Piet... kunnen we nog meer lachen ;-) Een heerlijk verhaal!
  Groetjes Tineke
  ps: als je je woordverificatie uitzet, hoef je geen tekens meer te schrijven als je een berichtje achterlaat. Werkt veel makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat hij dat net als ik aan heeft om zo min mogelijk spam te krijgen. Ik heb dat zelf op een ander blog meegemaakt, dat er tig spamreacties kwamen. Dat is echt niet leuk. Omdat die er niets aan wilden doen ben ik elders opnieuw begonnen.

   Verwijderen
 3. Wat schrijft u ontzettend leuk en pakkend!!
  Echt leuk om te lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie. Ik hoop er nog even mee door te gaan !

   Verwijderen
 4. Wat een heerlijk verhaal.
  Zag het zo voor me. hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was ook heerlijk. Alleen jammer van het lam.

   Verwijderen
 5. Blijf alsjeblieft schrijven! Je weet de verhalen zo pakkend neer te zetten dat ik er telkens weer van geniet. Dank voor het kijkje in de keuken van een agent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. U zult vast een hele goede politieagent zijn, maar als schrijver bent u misschien nog wel beter. Je ziet het gewoon voor je. Echt weer een enorm goed verhaal. Enorm bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou wat een compliment ! Dat geeft me de power om voorlopig nog even door te gaan !

   Verwijderen
 7. Jammer van het lammetje, maar wel een mooi verhaal. Prachtig hoe het paard zo beschermend was. Voor jullie achteraf pas denk ik zo :) Het zijn o.a. dit soort mooie hulpverlening waardoor ik ook agent wil worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Piet,

  Heb je een tijd geleden aan mijn favorieten toegevoegd en zo nu en dan zoek ik je weer eens even op! Het is net of je favoriete tijdschrift op de mat valt, zo ontzettend leuk en inhoudelijk sterk, je verhalen! Vooral doorgaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit is nu al het derde verhaal wat ik lees en wil nog niet stoppen met lezen. Niet alleen de manier van schrijven is erg goed, maar ook de inhoud is erg goed. Het helpt je te realiseren dat er veel meer gebeurt om je heen dan wat je soms kunt zien. (Lees o.a. het verhaal over ontvoering van kind)

  Jullie werk is erg interessant dus ik blijf de verhalen lezen! Al is het maar om jullie werk beter te begrijpen en nog beter met mensen en situaties om te gaan! Heel erg bedankt voor je goeie blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Echt geweldig werk van jullie. Heb ondanks dat het lammetje dood is geboren, genoten van het verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een super vak heb je ook! Ik kwam jou blog tegen via facebook en ben jou verhalen gaan lezen en kan eigelijk niet ophouden met lezen. Super dit

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel erg leuk geschreven Piet! Ook dit is politiewerk. Ik geniet van je verhalen en helemaal van je schrijfstijl. Chapeau. Jij bent iemand die op een leuke manier laat zien dat de politie niet alleen maar bekeuringen uitschrijft, maar ook veel leuke avonturen meemaakt en veel goede daden verricht. Stukje bewustwording die echt nodig is bij velen. Ga zo door! Gr

  BeantwoordenVerwijderen