Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 14 september 2015

Uitstekende ‘delen’

Je ziet ze soms wel eens rijden. Stoere mensen met het portierraam open, arm losjes uit de auto bungelend. Of een hond die zijn kop buiten het raam steekt, maar ook een kinderhoofdje dat buiten het raam steekt tijdens het rijden. Ik gruwel ervan…
Het is druk met vakantieverkeer richting het zuiden. Het lijkt wel of iedereen tegelijk op vakantie gaat. Ik krijg een melding van een ernstige aanrijding op de snelweg, waarbij sprake zou zijn van een beknelling. Ik wring me met de motor tussen het verkeer door en pak de vluchtstrook als de file tot stilstand gekomen is. Met zwaailicht en sirene rijd ik behoedzaam over de vluchtstrook heen. Ik maak me boos om de automobilisten die ruim voor de afrit al op de vluchtstrook rijden met hun richtingaanwijzer naar rechts, om de afrit te nemen. Wat dat aangaat zijn mensen kuddedieren. Als er één schaap over de dam is…

Het liefst zou ik ze allemaal opschrijven, maar ik moet prioriteiten stellen. Ik kan ze moeilijk eerst een bekeuring gaan geven en dan pas naar de melding gaan.

Ter plaatse tref ik een chaotische situatie aan. Er is een behoorlijke schade en snel zet ik mijn motor neer en doe mijn helm af. Er staan auto’s schots en scheef, maar mijn blik wordt getrokken door een flink bloedspoor op de zijkant van een personenauto. Een man schreeuwt naar me dat ik onmiddellijk moet komen. In de auto blijkt een slachtoffer te zitten met een hevig bloedende wond. Tot mijn schrik zie ik dat hij een stuk van zijn linkerarm mist. Wat is dit nou?

De man, die een EHBO-er blijkt te zijn, houdt de wond dichtgedrukt. Ik vraag aan de meldkamer met spoed een ambulance en vertel de kritieke situatie van het slachtoffer. Ik hoor in de verte sirenes, maar het lijkt een eeuwigheid te duren eer dat de ambulance ter plaatse is. Het slachtoffer verkeerd in shocktoestand en is niet aanspreekbaar. Wat altijd mooi is om te zien is, is dat omstanders van alles aanbieden om te helpen. Wat ik niet afsla is een grote paraplu waarmee een vrouw komt aanlopen. Ik vraag haar de paraplu omhoog te houden, zodat we enige verkoeling hebben hieronder van de brandende zon. Een andere omstander neemt na korte tijd de paraplu over van de vrouw, want deze kan de aanblik niet verdragen en vlucht weg. Ik kan het begrijpen, het lijkt wel een slagerij met al dat bloed.

Niet veel later arriveren diverse ambulances, de brandweer en de traumaheli die de hulpverlening overnemen. Ik heb het inmiddels behoorlijk warm gekregen en krijg gelukkig water aangeboden van een omstander.

Wat me echter bezig houdt is de oorzaak. Hoe kan de arm van het slachtoffer eraf gerukt zijn, terwijl er geeneens zoveel schade is? En waar is de arm gebleven? De oplossing komt vrij snel daarna. Onder een auto die in de buurt van de auto van het slachtoffer staat ligt een afgerukte arm met een hand onder een auto. Een getatoeëerde arm als een stuk vlees op de grond blijft een raar gezicht. Een collega, met handschoenen aan, pakt de arm en brengt hem naar de ambulancemedewerkers toe. Gezien de toestand van het lichaamsdeel vrees ik het ergste, die zullen ze er niet meer aankrijgen.

Uit onderzoek blijkt dat de arm van het slachtoffer uit het raam hing tijdens het autorijden. Nadat een busje een voor hem stilstaande auto probeerde te ontwijken, knalde deze tegen de auto van het slachtoffer aan. Door de botsing werd de arm hierdoor afgerukt. Het slachtoffer overleefde de aanrijding helaas niet.

Bedenk goed wat de gevolgen kunnen zijn van een open raam met uitstekende ‘delen’.

volgende blog 05/10

14 opmerkingen:

 1. Nooit verwacht dat zulke simpele dingen zulke gevolgen kunnen hebben. Heftig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voeten op de dashboard, arm buiten de raam hangen, hond achterop de hoedenplank. Helaas vergeten mensen vaak de gevolgen bij een ongeluk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hond of andere zware goederen vliegen als een kanonskogel naar voren inderdaad !

   Verwijderen
 3. Nooit bij nagedacht dat zoiets zulke gevolgen kan hebben. Ook ik steek mijn arm wel eens uit het raam, alleen maar nadenkend over dat als ik een vlieg tegen mijn arm aan zou krijgen dat dat best wel eens flink pijn zou kunnen doen. Dit is nooit in mijn hoofd opgekomen. Weer wat geleerd, ik hou mijn ledematen binnenboord! Wat moet het voor u ook naar zijn om zulke dingen te zien. Respect.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een goede daad van je Piet tijdens 'een' normale dienst. Helaas blijven de mensen ook tijdens de noodhulp over de vluchtstrook rijden en tonen weinig respect als je met de signalen aankomt rijden. Toch weer een perfecte inzet van de collega's en jij zelf. TOP

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, niet overleefd door zoiets 'kleins', dat had ik niet verwacht. Gelukkig rijd ik zelf nooit met arm buiten de auto.

  Vind het zelf niet zo'n probleem als je 50 meter van de uitrit bent, en de uitvoeg-streep in beeld hebt om dan via de vluchtstrook te doen, MAAR dan NIET als er in de verte politie/ambulance/brandweer aan komt. Maar goed, ben zelf nog niet misschien dat eerste schaap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je loopt behoorlijk snel 'leeg' als je arm eraf ligt hoor, dat is vaak minuten werk :(

   Verwijderen
 6. Begrijp ook nooit dat mensen in de auto zitten met hun benen op het dashboard!? Als er iets gebeurd kun je je nooit schrap zetten en bij een aanrijding zijn de verwondingen desastreus te noemen (bekkenletsel/heupletsel, gebroken benen, benen die door de voorruit gaan...).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Politieagent komt bij een YUP die tegen de vangrail is geklapt. De man klaagt voluit: "Mijn Ferrari, mijn mooie Ferrari." Waar maak je je druk om man, je linker arm ligt er af. Zegt de agent. De yup gaat door met klagen: "Mijn Rolex, mijn mooie Rolex."

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Doet me denken aan het voeten op dashboard verhaal:
  http://politieverhalen.blogspot.nl/2014/01/airbags-levensreddend-of.html

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb bijna hetzelfde meegemaakt. Als brandweer vrouw kwam ik ook bij een ongeval. Een dodelijk slachtoffer achter het stuur, zonder linkerarm. De auto was over de kop geslagen over de vangrail. De bestuurder had zn raam los, met als gevolg dat de arm door de vangrail was afgesneden. De arm lag 100 meter verderop onder de vangrail

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja smerig he Gerranda. En dan hebben we het nog niet eens over een hoofd. Dat is niet blogwaardig.

   Verwijderen