Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 16 maart 2015

Politieagent slaat vrouw

Het is net als in een film, je stapt halverwege in en mist een gedeelte. Je vraagt je dan af wat er allemaal gebeurd is en hoe het zover gekomen is. Maar dat vraagt men zich niet af als ze mij zien vechten, met een vrouw…
Een surveillanceauto van ons bureau roept mij als motorrijder op ter assistentie. Ze zien een motorscooter rijden met twee personen erop, een man als bestuurder en een vrouw als passagier. Bij het nakijken van het kenteken blijkt de scooter gestolen te zijn. Als ze de bestuurder een stopteken geven gaat deze er vandoor. Omdat beiden geen helm dragen houden de collega’s afstand om ze niet in gevaar te brengen. Immers bij een achtervolging, waarbij de verdachte en de berijdster ten val zouden komen en ernstig letsel zouden oplopen wordt de politie op het matje geroepen. Als de verdachte een pad inslaat waar een paaltje de politieauto de weg versperd kan de berijdster het niet nalaten haar middelvinger op te steken aan de collega’s. Ze hebben het nakijken.

Als motorrijder ruik ik mijn kans, omdat ik geen last van paaltjes heb en de scooter met beiden graag wil hebben. Nog geen 500 meter verder krijg ik de scooter in het zicht en zet de achtervolging in. De verdachte rijdt met hoge snelheid door de woonwijk heen, dus besluit ik om er snel een eind aan te maken. Ik ga naast de scooter rijden en roep naar de bestuurder dat hij moet stoppen, anders dwing ik hem tot stoppen. Plotseling schopt de bestuurder naar me, maar bliksemsnel ontwijk ik de schop. Mijn adrenaline peil stijgt. De verdachte slaat een brandgang in en bij de eerste de beste zijingang springt de vrouw van de scooter af en rent de steeg in. De scooter rijdt door en we racen weer verder. Ik zet mijn ‘toeters en bellen’ aan en probeer van alles om de verdachte tot stoppen te dwingen. We rijden wederom de  steeg in waar de vrouw van de scooter gesprongen is en plotseling zie ik haar staan. Te laat zie ik dat zij een snoekduik doet naar mijn rechterarm. Doordat zij mijn rechterarm weet beet te pakken slaat mijn stuur naar rechts en smak ik over mijn motor heen op straat. De gestolen motorscooter verdwijnt uit het zicht. Als ik opkrabbel zie ik de vrouw aan het eind van de steeg nog net de hoek omlopen. Ik trek een sprint en zie om de hoek haar verderop rennen. Ik ben zo kwaad dat het lijkt of ik vleugels heb. Ik heb haar binnen no-time ingehaald en pak haar beet. In de verte hoor ik de sirene van mijn motor, die nog steeds aanstaat.

Al hijgend zeg ik dat ze is aangehouden. Ze wil zich losrukken, maar ik pak haar stevig om haar nek.  Dan zet ze haar tanden in mijn linkerhand en bijt zo hard als ze kan. Ondanks dat ik motorhandschoenen aan heb voel ik een vlammende pijn. Ik heb me altijd voorgenomen om NOOIT vrouwen te slaan, aarzel even, maar sla ze vervolgens met mijn overgebleven hand in het gezicht. Ze laat nog steeds niet los waarop ik nogmaals en harder in haar gezicht sla. Ze laat nog niet los en dan stomp ik haar zo hard dat ze wel los moet laten. Dan hoor ik om me heen hard roepen: “Doe normaal joh! Je slaat toch geen vrouw!” Het moment dat toekijkers halverwege de film binnenstappen. Ze blijft heftig verzet bieden, kennelijk gesteund door de bemoedigende woorden van de toekijkers, en weet me dan ook nog in het gezicht te spuwen. Dan vind ik het genoeg. Met al mijn krachten smijt ik haar op de grond, draai haar op haar buik en weet ze te boeien. De sfeer om me heen wordt grimmig. Ik roep om spoedassistente en ben blij als de eerste politieauto de straat inrijdt en de collega’s me in bescherming nemen. Als blikken kunnen doden, zou ik ter plekke dood neervallen. De collega’s nemen de verdachte over en ik loop terug naar mijn motor. Ik trek mijn motorhandschoen uit en zie de tanden tot bloedens toe in mijn handpalm staan. Aan de ene kant voel ik me beroerd dat ik me zo heb laten pakken, aan de andere kant heb ik figuurlijk mijn tanden laten zien. Maar de meningen op straat hebben ze al klaar, die politieagent heeft buiten proportioneel geweld gebruikt.

Als ik bij mijn motor kom, blijkt de sirene uit te zijn. Een oude man staat naast mijn motor en kijkt me aan.  Hij heeft diverse knopjes geprobeerd en de sirene uit weten te zetten. Ik krijg tranen in mijn ogen als hij een arm op mijn schouder legt en zegt : “Jongen, je hebt goed gehandeld. Ik heb alles gezien. Ik ben trots op je!” Hij vertelt dat de buurt verloederd is door dat soort figuren, maar dat hij helaas niet meer kan verhuizen. Als ik zijn gegevens genoteerd heb raap  ik mijn motor op en krijg hem gelukkig weer aan de praat. De kuip is gescheurd, de spiegel afgebroken en de valbeugel afgebroken maar ik kan nog rijden. Met een slakkengangetje rijd ik naar het bureau. Ik voel overal pijn.

Op het bureau kan ik amper mijn motorjas uitkrijgen en brengen collega’s me naar het ziekenhuis toe. De diagnose is een gescheurd schouderblad en bloedstolsels bij mijn ruggengraat. Ik word thuisgebracht en mag zes weken verplicht rust houden. De aangifte wordt bij me thuis opgenomen door de collega’s en de verdachte krijgt direct een snelproces. Doordat het korps tegenwoordig zaken, waarbij geweld tegen politieambtenaren (ook overige hulpverleners) wordt gebruikt, snel oppakken krijg ik een advocaat toegewezen op kosten van de politie. De verdachte krijgt ook een advocaat toegewezen, op kosten van de staat.

Bij de rechtszitting, waar ik bij aanwezig ben, hoor ik de klaagzang van de verdachte aan. Ze is hard geslagen door de politieagent en heeft nog steeds pijn. De advocaat vult aan dat de politieagent in kwestie buiten proportioneel geweld heeft gebruikt. Hij eist vrijspraak voor zijn cliënt. Even heb ik spijt, omdat ik bang ben dat het straks de omgekeerde wereld wordt. Maar mijn chef en een collega van de recherche, die met me meegegaan zijn naar de rechtszaak kijken mij aan en gebaren mij rustig te blijven. Vraag niet hoe hoog mijn hartslag was op dat moment.

Dan doet de rechter uitspraak... Ze veegt werkelijk de hele rechtszaal aan met de argumenten van de verdachte en diens advocaat. Op niet mis te verstane wijze wijst ze op het gedegen proces-verbaal, de getuigenverklaring en de foto’s van de situatie ter plaatse. Ze verwijt de verdachte belediging van de politie, expres de motoragent belemmerd te hebben en letsel te hebben toegebracht, verzet te hebben geboden bij de aanhouding en ook daarbij bijtwonden veroorzaakt te hebben. De advocaat van haar heeft geen vragen meer. Mijn schadevergoeding wordt geheel toegewezen en ze krijgt een fikse gevangenisstraf alsmede betaling van alle schade. Met een tevreden gevoel stap ik uit de rechtszaal. Het recht heeft gezegevierd.

Zes weken later stap ik weer op de motor.

Volgende blog 30/03

37 opmerkingen:

 1. Zal je maar gebeuren. Gelukkig heeft ze der straf gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal Piet u bent een top agent!!

  Gr Leroy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo gerechtigheid. Eigenlijk wel benieuwd wat voor straf ze gekregen heeft.Je zal zo persoon als advocaat maar moeten verdedigen. Terwijl je weet dat ze het allemaal wel gedaan heeft.Trots op de motor agent. Van mij mogen ze keihard optreden 😈😈

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat je helemaal hersteld bent en fijn dat recht recht is gebleven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit met plezier weer op de motor hoor Petra!

   Verwijderen
 5. En zo hoort het, ik kan er zo boos om worden om overal maar de agent de schuld van te geven. Ziek wordt ik van die mentaliteit. Gelukkig heeft hier de rechter recht gesproken. Het bewust fysiek letsel toebrengen aan een hulpverlener kan niet zwaar genoeg gestraft worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, sla de kranten maar open en de politie krijgt weer de schuld. Ik weet gelukkig wel beter. En mocht het inderdaad terecht zijn, dan mag dit ook gezegd worden.

   Verwijderen
 6. En zo hoort het, ik kan er zo boos om worden om overal maar de agent de schuld van te geven. Ziek wordt ik van die mentaliteit. Gelukkig heeft hier de rechter recht gesproken. Het bewust fysiek letsel toebrengen aan een hulpverlener kan niet zwaar genoeg gestraft worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goed om lezen dat er in nederland toch ook nog rechters zijn die achter hun mensen op de straat staan .
  dit zijn zaken die enorm slecht kunnen uitdraaien voor de agenten .
  en dan vraag je je af wat sommige mensen denken als ze zoiets doen ( meestal niets volgens mij )
  hoop dat je er niets aan overhoud

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou voor de gein eens een dagje Justitie moeten doen. Gewoon binnenstappen bij openbare rechtszaken. Je oren klapperen ! Je hoort de vreemdste en grappigste excuses.

   Verwijderen
 8. Echt zo strontirritant zijn die mensen die ergens halverwege bijkomen en dan keihard oordelen. Zulke mensen zouden eens een dag mee moeten draaien en dan nog durven klagen over de politie (en alle andere hulpverleners)!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zijn de scooter en de berijder nog gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo hoort het politie en andere hulpverleners staan tegenwoordig onder een vergrootglas en omstanders oordelen zo makkelijk en denken niet na over dat zij niet het hele verhaal kennen of dat er altijd twee kanten aan een verhaal zitten en trekken te snel conclusies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja helaas zien ze alleen als de herrie al geweest is. En als de politie dan optreed zijn we geweldadig!

   Verwijderen
 11. Per toeval kwam ik op je site terecht, heb vol bewondering je verhalen zitten lezen. Ook wel eens fijn om het van een andere kant te horen! zoals je hier hebt gehandeld heb je heel erg goed gedaan..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Piet je bent een HELD. Tegenwoordig meent een bepaald slag mensen dat alles maar geoorloofd is. Goed herstellen en vooral zo door gaan én, denk aan je eigen veiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi geschreven Piet. Een verhaal dat hopelijk veel mensen de ogen zal openen. En ik hoop dat jij nergens meer last van hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk dat soortgelijke verhalen vaker landelijk in de krant moeten. Zeer goed om het verhaal van politie kant te horen inclusief de rechtsgang. Ik hoop dat U weer helemaal bent hersteld en weer goede daden in uw werk kunt verrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooi verwoord Piet. Ik snap je twijfel in de rechtbank maar deze zaak laat zien dat het Recht. zege viert.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Respect voor je man, (en voor de oude baas bij je motor) Mocht het je troosten,. ik zou hetzelfde doen en vergeet niet dat er veel meer zijn die er net zo over denken en handelen. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een types lopen er ook rond op deze aardkloot af en toe. Ben blij dat het "goed" voor je afgelopen is Piet..

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk om zulke verhalen te lezen. De waarheid op tafel. Tegenwoordig is er bijna geen respect meer voor politie.

  Verder nog veel succes met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zou er dan toch nog iets gerechtigheid in dit land bestaan?
  Well done agent!!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit zou de politie vaker moeten doen, dan wordt de sympathie voor dit soort mensen een stuk minder. teminste bij mij wel. Ik ben tegen excessief geweld maar soms Moet je vuur met vuur bestrijden. toen de dame in kwestie de agent besprong om hem te laten verongelukken, liet ze hem geen keuze meer en toen ze ervoor koos om hem te bijten moest hij wel geweld gebruiken. een mens bijt gemiddeld met 95 kg/cm2 en dat is best hard als je je bedenkt dat een rottweiler met 164 kg/c

  BeantwoordenVerwijderen
 22. daar had nog achter moeten staan #welldone

  BeantwoordenVerwijderen
 23. En wat is er gebeurd met de "partner" van deze vrouw? Die zat toch ook behoorlijk fout, maar komt in het verhaal verder niet voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Respect voor deze verhaal
  Meer respect voor onze politie mensen en hulp verleners

  BeantwoordenVerwijderen